Universitatea Babeș-Bolyai implementează proiectul „Rețeaua academică de cercetare de excelență STAR-UBB”


Distribuie articolul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) implementează proiectul „Rețeaua academică de cercetare de excelență STAR-UBB”, proiect de dezvoltare instituțională și de finanțare a excelenței din cadrul Planului național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare 2015-2020 (PN II). Proiectul a fost câștigat în cadrul competiției C.1.2 PFE-CDI 2021 din Programul „Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare” și are o valoare totală de 6.834.000 lei.

Una dintre țintele acestui proiect avea ȋn vedere extinderea UBB în Cluj Innovation Park, prin realizarea unor spații de Cercetare-Dezvoltare-Inovare și Networking pentru șase Centre de știință (câte unul asociat fiecărei Școli Academice a UBB) și pentru Institutul STAR-UBB. Începând cu anul 2020, la nivel de universitate s-au ȋnființat șase Şcoli Academice/de Ştiință: (1) Școala de științe ale naturii și ale vieții; (2) Școala de inginerie/tehnologie; (3) Școala de sănătate; (4) Școala de științe sociale; (5) Școala de științe umaniste și arte și (6) Școala de teologie. Pe de altă parte, Institutul de Studii Avansate în Știință și Tehnologie (Institutul STAR-UBB) este deja un institut de excelență cu tradiție al UBB, având rolul de a identifica, susține și dezvolta acele componente din UBB prin care universitatea poate fi un actor academic competitiv și de excelență la nivel național și internațional.

În aceaastă nouă etapă a acestui proiect s-au realizat și dotat spații de lucru și de dezbatere (aproximativ 310 mp) pentru studenții, cadrele didactice și cercetătorii din centrele de știință asociate Școlilor academice: (1) Centrul „Virtual Labs”, asociat Școlii Academice de Ştiințele Naturii și ale Vieții; (2) Centrul „Virtual & Practical Engineering”, asociat Școlii Academice de Inginerie și Tehnologie; (3) Centrul „eHealth/tHealth”, asociat Școlii Academice de Sănătate; (4) Centrul „Big Data & Machine Learning”, asociat Școlii Academice de Ştiințe Sociale; (5) Centrul „Digital Arts & Humanities,” asociat Școlii Academice de Ştiințe Umaniste și Arte; (6) Centrul „Ethics & Sacred Musics”, asociat Școlii Academice de Teologie. De asemenea, Institutul STAR-UBB, care coordonează Centrele menționate, a primit propriul spațiu.

„Primele activități de CDI și networking ale acestei rețele au ȋnceput să se desfășoare din luna septembrie 2022, atunci când acest spațiu din Cluj Innovation Park a devenit complet funcțional. Astfel, de exemplu, luni, 31 octombrie 2022, cu ocazia promovării și vizitării noilor spații realizate ȋn Cluj Innovation Park, ȋn cadrul activităților Centrului „Big Data & Machine Learning”, asociat Școlii Academice de Ştiințe Sociale, se va face prezentarea „Laboratorului OMiLAB-FSEGA: de la Analiza de Business la Dispozitive Inteligente”, cu accent pe rolul modelării conceptuale ȋn inovația digitală. În concluzie, suntem siguri că această rețea academică va accelera procesele de cercetare științifică multi/inter/transdisciplinare și va reprezenta un furnizor de practici academice avansate, conducând astfel la creșterea consistenței, a vizibilității și a impactului rezultatelor științifice ale UBB la nivel național și internațional”, declară prof. dr. Adrian Petrușel, prorectorul UBB responsabil de activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare și doctorate.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adaugă că „prin acest proiect s-a realizat în Cluj Innovation Park, o rețea academică (STAR-UBB-Network) distribuită (în cele 22 de facultăție ale UBB) și multinivelară (Facultăți-Școli/Centre-Institutul STAR-UBB), care poate susține activități competitive de educație și de cercetare-dezvoltare-inovare. Nu în ultimul rând, alături de autoritățile locale și de diverse companii, concentrăm astfel resurse în Cluj Innovation Park, pentru a crea un ecosistem inovativ local și regional, care va permite apoi implementarea noilor proiecte strategice ale orașului, cu anvergură națională și europeană: InfoBioNano4Health (UBB – smart specialisation) și ScienceCamp (Primărie).”

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te