UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a găzduit lansarea procesului de elaborare a Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare


Distribuie articolul

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a găzduit, miercuri, 21 septembrie, evenimentul de lansare a procesului de elaborare a Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC). Au participat la conferința de presă susținută de Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, prof. dr. Claudio Bassetti (fost președinte al Academiei Europene de Neurologie) și prof. dr. Dafin F. Mureșanu, Director al Departamentului de Neuroștiințe UMF „Iuliu Hațieganu” și Președinte al Federației Europene a Societăților de Neuro-Reabilitare (EFNR) și unul dintre coordonatorii acestei inițiative.

Nevoia unei Strategii Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare derivă din faptul că, în România, tulburările cerebrovasculare sunt a doua cauză de deces și a treia cea mai frecventă cauză de dizabilitate (după bolile cardiovasculare și cancer). Datorită îmbătrânirii populației și creșterii factorilor de risc comportamentali (alimentație, nivel de activitate, etc.), este previzionată o creștere semnificativă a incidenței acestor boli în următorul deceniu.

În anul 2019, la inițiativa medicilor neurologi din România și cu sprijinul World Stroke Organisation, Ministerul Sănătății a extins numărul de unități medicale speciale din Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al accidentului vascular cerebral de la 10 la 43. Prin acest program, pacienții care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor simptome. În ciuda acestui progres remarcabil ce contribuie zilnic la creșterea calității și speranței de viață a pacienților, în România există prea puține centre în care se poate realiza tratamentul endovascular al AVC prin trombectomie mecanică (doar 4 la nivel național). De asemenea, nevoia de servicii de recuperare neurologică post-AVC este slab deservită pe teritoriul României, disponibilitatea acestor servicii fiind polarizată în jurul centrelor universitare, iar finanțarea prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este insuficientă.

În continuitate cu acest proiect început înaintea pandemiei, în luna septembrie 2022, cele mai puternice organizații din domeniul bolilor cerebrovasculare din lume (World Stroke Organisation – WSO, World Federation for Neurorehabilitation – WFNR, European Federation of Neurorehabilitation Societies – EFNR) s-au reunit din nou la Cluj-Napoca sub coordonarea Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, pentru a semna un memorandum de înțelegere în vederea transferului de expertiză, cunoștințe și bune practici către sistemul de sănătate din România. Rezultatele acestui demers vor fi concretizate prin elaborarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare – proiect inițiat de Academia Română și Societatea de Neurologie din România, în colaborare cu Ministerul Sănătății, WSO, WFNR, EFNR împreună cu alte societăți de profil și cu sprijinul Administrației Prezidențiale.

Scopul dezvoltării și adoptării SNCBC este de a crește nivelul de sănătate a populației din România prin informarea și implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cerebrovasculare la nivel național, în congruență cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2027.

Dezvoltarea strategiei va porni la expertiza societăților profesionale din domeniul neurologiei și a altor specialități relevante. Materialele vor beneficia de consultarea activă și exhaustivă a actorilor din sistemul de sănătate din România. În final, viziunea SNCBC va reuni și integra recomandările într-un document cadru ce va servi drept reper la nivel de politici de sănătate pentru inițiative de reformă în acest domeniu la nivel național.

„Prin adoptarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare, calitatea vieții pacienților afectați de aceastea va fi substanțial îmbunătățită. Această strategie rea foarte necesară pentru că în România se moare mult din complicații ale bolilor cerebrovasculare”.
prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că va semna un parteneriat cu toate universitățile de medicină din România pentru a stabili un concept unitar al politicilor de resurse umane. „Cel mai important e să dezvoltăm un mesaj de model de bună practică”, a mai precizat ministrul.

Principiile directoare ale SNCBC

• Descrierea magnitudinii problemei bolilor cerebrovasculare la nivel populațional, precum și a barierelor privind gestionarea adecvată a patologiilor asociate.
• Identificarea obiectivelor specifice de dezvoltare și optimizare a sistemului de sănătate relevante pentru bolile cerebrovasculare, precum și entitățile cheie în implementarea acestora.
• Restructurarea finanțării serviciilor de sănătate funcție de trasee ale pacienților.
• Consolidarea rețelei de tratament în fază acută a bolilor cerebrovasculare.
• Actualizarea dovezilor ghidurilor internaționale și implementarea acestora în plan național.
• Creșterea accesului la servicii de recuperare neurologică.
• Dezvoltarea și implementarea unor programe eficiente de prevenție (primordială, primară, secundară și terțiară).
• Evaluarea implementării reformelor prin intermediul unor indicatori fiabili și ușor de apreciat.

Prof. dr. Claudio Bassetti, DHC al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”

După evenimentul de lansare a procesului de elaborare a Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare, prof. dr. Claudio Bassetti a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Prof. Claudio Bassetti este directorul departamentului de neurologie al Spitalului Universitar din Berna din 2012. Dr. Bassetti a fost președinte al Societății Europene de Neurologie, al Societății Europene de Cercetare a Somnului și al Societății Elvețiene de Neurologie și a fondat Federația Elvețiană a Neurosocietăților Clinice. Este membru al Academiei Elvețiene de Științe Medicale, unde a fost membru al consiliului de administrație timp de opt ani. A fost ales președinte al Academiei Europene de Neurologie (EAN) și Decan al Facultății de Medicină din Berna în anul 2020.

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te