Scump și profitabil e vinul ghiurghiuliu


Distribuie articolul

Pot părea scumpe, dar pentru colecţionarii împătimiţi nu există limită de sumă. Nemaivorbind că o sticlă de vin scump este o investiţie bună, la fel de rentabilă în acest moment ca un plasament în obiecte de artă. Iată cum ar apărea un top al celor mai mari sume plătite până acum pentru plăcerea de a savura sau deţine o sticlă din distinsa licoare a lui Bachus.

Screaming Eagle Cabernet 1992.

Scos la o licitație în scopuri caritabile, în anul 2000, acest vin din Napa Valley – California a fost vândut pentru fabuloasa suma de 500.000 dolari! Îmbuteliat într-o sticlă de 6 litri, vinul deţine recordul absolut pentru cel mai mare preţ plătit vreodată pe o sticlă de vin.
Shipwrecked 1907 Heidsieck. În 1998, două mii de sticle de șampanie franţuzească au fost găsite pe un vas torpilat şi scufundat în primul război mondial. Acesta avea ca destinaţie Curtea imperială a țarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Au fost vândute la licitaţie în toată lumea, mai mult ca simbol al istoriei, cu 275.000 de dolari bucata.

Chateau Margaux 1787.

O sticlă de vin din colecția particulară a lui Thomas Jefferson a fost evaluată de proprietarul său, un negustor de vinuri din New York, la 500.000 dolari. Sticla a fost spartă din neatenţie, iar asiguratorul a plătit 225.000 de dolari. Unele voci spun că a fost un aranjament.

Chateau Lafite 1787.

Malcolm Forbes, publisherul revistei Forbes, a plătit 160.000 de dolari în 1985 pentru o sticlă de vin franţuzesc, din pivnița fostului președinte american Thomas Jefferson. Deşi sticlă era gravată cu iniţialele THJ, autenticitatea sa a fost pusă la îndoială de experţi.

Cheval Blanc 1947.

Acest vin este probabil cel mai faimos vin de Bordeaux din secolul trecut. Marii degustători au catalogat acest vin astfel: „dacă nu e cel mai bun cu siguranță e cel mai remarcabil”. O sticlă de trei litri a fost cumpărată în San Francisco, în 2006, cu 135.125 dolari

Chateau Mouton Rothschild 1945.

În urma victoriei Aliaților, Baronul Philippe de Rothschild a avut ideea de a marca acest vin cu o etichetă care simboliza victoria cu „V” de la Victory, semnul care l-a făcut celebru pe Winston Churchill. Acest cabernet din zona Bordeaux a fost vândut la licitaţie cu aproape 115.000 de dolari.

Chateau d’Yquem 1787.

Sticla a fost deținută de celebrul negustor de vinuri francez, Raymond Beaudouin, care era furnizorul de vinuri pentru cele mai luxoase restaurante din Franţa. În urma unei licitaţii, un cumpărător anonim a oferit 100.000 de dolai pe acest vin alb franţuzesc, extrem de rar.

Massandra 1775.

Massandra este cea mai veche podgorie de vinuri din Ucraina, situată la patru kilometri de la Yalta. O mare parte din sticlele de aici provin de pe vremea Rusiei ţariste. În 1920, Stalin a ordonat să se păstreze toate sticlele intacte. Massandra 1775 Sherry este cel mai rar vin din colecţia de aici, iar o sticlă cu sigiliul imperial s-a vândut cu 43.500 de dolari la o licitaţie din Londra.

Beciurile de la podgoria Massandra din Ucraina au peste 150 m lungime

Beciurile de la podgoria Massandra din Ucraina au peste 150 m lungime.

Penfolds Grange Hermitage 1951.

Prima recoltă de vin australian Penfolds Grange a fost produsă în 1951 ca un experiment de către vinificatorul Max Schubert. El a încercat să producă un vin roșu capabil să rivalizeze cu cele mai bune vinuri de Bordeaux. Se pare că astăzi mai există doar 20 de sticle din acest vin. 38.420 de dolari este suma cu care a fost vândută o sticlă la o licitaţie în Australia.

Royal De Maria.

Supranumit vinul de gheață, din pricină că strugurii sunt culeşi după ce au îngheţat. Procesul lung de producție este unul din motivele pentru care este atât de scump. Datorită aromei sale, este perfect pentru deserturi. În 2006, o sticlă din acest vin canadian a fost vândut cu 30.000 dolari.

Romanee-Conti DRC 1990.

Un set de opt sticle a fost vândut cu 224.900 dolari la o licitație din Londra în 1996. Adică 28.112 dolari sticla. Unul dintre motivele principale pentru prețul ridicat al acestui vin este faptul că este produs din combinaţia a trei soiuri de struguri Pinot Noir. Vârsta viţei de vie este de 53 de ani, iar producţia acestei zone viticole este foarte mică.

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te