Profesorul Nassim Taleb, analist de risc: „Pandemia de coronavirus putea fi prevenită. Cine își asumă răspunderea”


Distribuie articolul

Nassim Nicholas Taleb este profesor american cu origini libaneze, eseist, statistician și analist de risc

Profesorul Nassim Taleb, analist de risc la Institutul Politehnic al Universității din New York și unul dintre experții care au prezis criza financiară din 2008 în cartea „Lebăda neagră”, publicată în 2007, a declarat recent, într-un interviu pentru Bloomberg, că evenimentele precum focarul de coronavirus sunt foarte dăunătoare economiei și că un eveniment de tipul „lebădă albă”, nu lebădă neagră, precum pandemia de coronavirus, ar fi putut fi de fapt prevenit.

Mai mult, în cartea „Lebăda neagră”, Nassim Taleb precizează:

„Pe măsură ce călătorim tot mai mult pe această planetă, epidemiile se vor acutiza, vom avea o populație de germeni dominată de câteva exemplare și ucigașul care va răzbi din această populație se va răspândi mai eficient. Văd riscurile răspândirii foarte acute a unui asemenea virus pe planeta noastră”, scria Nassim Taleb în 2007.

„Dacă o epidemie a fost previzibilă, o pandemie ar fi putut fi prevenită?” a fost întrebarea lui Erik Schatzker, din partea agenției americane de știri Bloomberg, pentru reputatul analist:

„Desigur că ar fi putut fi prevenită și știam acest lucru din 26 ianuarie când am emis avertismentul că epidemia ar fi trebuit stopată de la primele semnale. Din păcate, lumea a ignorat avertismentul. Singurul lucru pe care l-a făcut administrația Trump a fost să restricționeze traficul dinspre China. Nu putem vorbi despre metafora lebedei negre aici și este iritant să auzi lumea spunând asta. Este clar un eveniment de tip lebădă albă”, a precizat Nassim Taleb.

O „lebădă neagră” este folosit ca termen pentru ceva extrem de improbabil, chiar de neimaginat, cu trimitere la exploratorii europeni în Australia, care au fost uimiți să vadă pentru prima dată lebede negre, în imaginația lor toate lebedele fiind albe. Nassim Nicholas Taleb a popularizat termenul în cartea sa cu același nume, publicată în 2007, cu puțin timp înainte ca tot iadul financiar să ia amploare.

Ca urmare, „lebăda neagră” este o metaforă convenabilă. În timpul crizei financiare, cei aflați la putere, inclusiv clasa politică, și-au putut scuza eșecul de a observa semnalele de avertizare care anunțau criza, afirmând: „Nimeni nu ar fi putut să prevadă așa ceva!”.

„Am avut exemple de lebede negre, iar atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 au reprezentat un astfel de moment. Dar criza provocată de coronavirus a fost în mod categoric un eveniment de tip lebădă albă. Ca urmare, corporațiile, companiile și guvernele nu au nicio scuză pentru a nu fi pregătite în acest moment de criză”, a spus Nassim Taleb.

În contextul actual, când se vorbește tot mai mult despre prioritățile pe care ar trebuie să le ia în considerare guvernele lumii, respectiv sistemul medical sau economia, ar fi prostesc să separăm economia de virus, a mai spus expertul.

„Pentru că nu am vrut să cheltuim mărunțiș în luna ianuarie pentru a lua anumite măsuri, acum suntem obligați să cheltuim trilioane. Cu cât amânăm mai mult, cu atât vom cheltui mai mult. În acest moment, nu are sens să trimitem oamenii înapoi la muncă. Ar fi iresponsabil pentru angajatori să își cheme angajații la birouri. Organizația Mondială a Sănătății nu a fost nici ea foarte categorică în a impune purtarea măștilor pentru protejarea împotriva contaminării. Două luni de zile a întârziat decizia. Ca urmare, nu cred că guvernul central are prea multe de spus în acest caz”, a precizat Nassim Taleb cu referire la administrația Trump și la deciziile ultimelor zile din America.

În privința ajutoarelor financiare acordate companiilor și investitorilor, Nassim Taleb a explicat importanța de a sprijini în acest moment angajații și cetățenii, nu corporațiile care au făcut greșeli în modul în care și-au desfășurat business-ul, adică acele companii care nu au avut un amortizor. Ceea ce face acum statul prin acordarea de sprijin companiilor care nu au fost precaute și care nu și-au făcut rezerve, ci care au investit sau au făcut împrumuturi, este greșit, consideră Taleb.

În aceeași ordine de idei, Michele Wucker, strateg și autoare a cărții „The Gray Rhino: How to Recognize and Act on the Obvious Dangers We Ignore-Rinocerul cenușiu-Cum să identifici și să acționezi asupra pericolelor evidente pe care le ignorăm”, vorbește într-un articol publicat în The Washington Post despre metafora lebedei negre și obsesia creată în jurul ei.

„Această metaforă a produs o mentalitate care ne-a dus direct în încurcătura de acum. Disponibilitatea de a vedea crizele ca lebede negre le-a oferit factorilor de decizie politici acoperire de a nu acționa în fața pericolelor clare și prezente, de la schimbările climatice, la îngrijirea sistemului medical, până la insecuritatea economică. Acest vid de asumare a răspunderii s-a adâncit în politica americană cu privire la riscul financiar și la pandemie”, a precizat Michele Wucker.

O metaforă mai bună pentru aceste dinamici, spune ea, este ceea ce se numește „rinocerul cenușiu”, termen despre care Michele Wuckner a scris în cartea din 2016.

„Rinocerul cenușiu este acel animal masiv de două tone, cu cornul îndreptat către tine, călcând pământul și pregătindu-se de atac – și, cel mai important, oferindu-ți șansa de a acționa. Este ceea ce evităm să numim ceea ce de fapt este, precum speciile de rinocer „negru” și „alb” care, în realitate, sunt gri. A acorda atenție rinocerului cenușiu – adică a face ceva pentru a îndrepta lucrurile pe care le vedem în fața noastră – ar fi o utilizare mult mai bună a timpului nostru decât a localiza retroactiv lebedele negre”, explică Michele Wucker în articolul pentru The Washington Post.

Epidemiologii și alți experți în sănătate publică, spune autoarea, avertizau încă din 2019 că lumea era „răscoaptă” pentru următoarea pandemie și că traficul aerian global, schimbările climatice și rezistența la antibiotice ne-au făcut mai vulnerabili.

„Statele Unite ale Americii și lumea întreagă vor rămâne vulnerabile în fața următoarei pandemii de gripă sau a unei boli contagioase, care ar putea duce la numeroase cazuri de deces și incapacitate și ar putea grav afecta economia mondială, limitând resursele internaționale”, avertiza Departamentul Serviciilor Naționale de Informații din SUA, în 2019, într-un apel global.

Coronavirusul este o oportunitate pentru o resetare a mentalității, de a pune aceste riscuri evidente în față, mai spune Michele Wucker.

„Vom schimba lebada neagră pentru rinocerul cenușiu: o idee care ne face pe noi înșine și guvernele noastre responsabili pentru avertismentele pe care le primim și pentru acțiune când mai avem șansa de a schimba cursul evenimentelor în bine, în loc să așteptăm o criză să acționeze”, scria Michele Wucker în 17 martie 2020.

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te