Marina Prunea, medic de familie, de două luni în echipa mobilă de vaccinare: “Noi ne-am ales această meserie!”


Distribuie articolul

Marina a studiat Medicina la Târgu-Mureș. A lucrat pentru o companie medicală internațională, unde a ajuns pe o poziție de manager, după care s-a hotărât să se întoarcă la profesia sa de bază și să facă medicină. Medicină de familie, pentru că acolo a aflat că este mare nevoie. În 2017, Marina și-a făcut o listă cu 33 de comune din zona ei, care aveau nevoie de medic și a pornit să caute.

Marina Prunea

Acum Marina Prunea locuiește și este medic de familie în Rușii-Munți, o comună la 50 km de Tg.-Mureș. Când s-a declanșat campania de vaccinare, a reușit să înscrie în câteva zile 109 persoane pe platforma de vaccinare. Ea însăși s-a vaccinat, la fel și toată familia și rudele sale. De două luni face parte dintr-o echipă mobilă de vaccinare, care se deplasează zilnic la persoanele imobilizate sau greu transportabile și la căminele de vârstnici care solicită vaccinarea la domiciliu. Îmbracă echipamentul de protecție și pleacă acolo unde este chemată.

Primăria din Reghin le-a pus la dispoziție o mașină și un echipaj de poliție care să-i însoțească. Mai au cu ei și „vreo 15 ani de medicină în spate”, în care au învățat cum să intervină dacă este nevoie. Dar până acum nu au avut niciun caz cu probleme.
După trei luni de la declanșarea campaniei de vaccinare, în România s-au vaccinat două milioane de persoane. Ritmul a ajuns cam la 50 de mii de vaccinați pe zi, dar perspectivele nu arată bine. Mai sunt doar 600 de mii de înscriși pe platformă, iar într-un proiect pilot de vaccinare în cabinetele medicilor de familie demarat în Timiș, în primele zile se vaccinaseră în total 10 persoane. Șeful campaniei, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că implicarea medicilor de familie se lasă așteptată, doar 30% dintre ei își exprimaseră dorința de a participa la campania de vaccinare. Iar media programaților prin medicii de familie era de două persoane pe medic de familie.

În același timp, în Franța într-o zi s-au vaccinat aproape 500 de mii de persoane. Acolo se face vaccinare şi la domiciliu celor imobilizați, se organizează autobuzul itinerant în zonele mai izolate şi se fac campanii de conştientizare, din uşă-n uşă. Infirmieri, medici, pompieri, toți sunt implicați.

În ziua în care i-am luat interviul, Marina făcea cerere la CAS pentru a putea efectua vaccinări și în cabinetul propriu. Când? Sâmbăta și duminica, pentru că zile libere nu are demult.

Dragă Marina, a fost un an cumplit pentru toată lumea, dar cum a fost pentru tine, ca medic de familie la Rușii-Munți? Ce ți s-a părut mai greu, care este cel mai relevant lucru pe care l-ai descoperit?

A trecut foarte repede. Am muncit mult, am avut doar 5 zile de concediu într-un an, am lucrat mai greu îmbrăcată în echipament de protecție. În plus, au crescut mult cheltuielile ca urmare a achiziționării unei cantități substanțial mai mari de substanțe biocide și consumabile: mănuși, măști, halate de unică folosință, viziere, lămpi biocide, covorașe dezinfectante etc.
Ce am descoperit? Cât de fragili suntem în fața unei boli. Da, cred că acesta este cel mai important lucru pe care ar trebui să îl știe fiecare dintre noi.

Ați avut multe cazuri de Covid19 în comună ? Cum ai procedat?

Din fericire, nu au fost foarte multe cazuri comparativ cu alte comunități, iar cei care au fost diagnosticați au avut o evoluție bună, acasă sau la spital. Din lista mea de pacienți nu am înregistrat niciun deces ca urmare a infecției SARS Cov2. Pe cei cu evoluție mai puțin bună la domiciliu, am reușit să-i conving să meargă la spital și a fost bine.

Am trecut cu bine, la domiciliu, chiar si cu o gravidă pozitivă, cu obezi, cu octogenari. Am consultat tot timpul, pe cât posibil pe bază de programare, iar în cazul pacienților pozitivi am păstrat legătura 14 zile prin telefon, zilnic, uneori și de 3-4 ori pe zi, dacă a fost necesar (sunt speriați și sună ori de câte ori li se pare că au simptome noi), chiar dacă eu nu am semnat contractul de monitorizare pentru remunerarea acestor servicii.

Din fericire, acolo unde au fost suspiciuni de infecție SARS Cov2, echipa mobilă a DSP a răspuns foarte prompt solicitărilor de testare la domiciliu, lucru care a ajutat la diagnosticarea precoce.

Când a demarat campania de vaccinare, cum ai procedat? Cum ai reușit să-i programezi, să-i convingi să se vaccineze?

Cei mai mulți pacienți care au fost înscriși chiar la începutul campaniei de vaccinare sunt dintre cei care se vaccinează în fiecare an și antigripal. Cu unii discutasem anterior și știam că își doresc să se vaccineze. Am anunțat pe grupul de facebook că au început înscrierile și imediat au început să curgă mesajele private. Era într-o sâmbătă dimineața. S-au anunțat unii pe alții: prieteni, rude, vecini. Întâi am înscris pacienți cu boli cronice, mai târziu și alte categorii sociale și profesionale. Pentru fiecare trebuia să introduc datele manual. Deci trebuia timp. Acum e mai simplu decât la început, pentru că nu mai trebuie serie și număr de buletin. Am înscris 109 persoane. Și da, am înscris seara târziu, sâmbăta, dimineața devreme… când găseam locuri, la Reghin, Gurghiu, Teaca (BN), Toplița (HG).

În etapa a III-a, lucrurile se desfășoară diferit: înscriu pacienții în listele de așteptare ale centrelor de vaccinare și pacienții primesc un SMS care îi notifică să se programeze pe platforma în următoarele 24 de ore. Această programare tot eu o fac. E mai complicat, dar ne descurcăm.

Poți să ne spui cum ai comunicat punctul de vedere medical asupra bolii și vaccinării, care sunt cele mai potrivite mijloace?

Nu am dus și nu duc muncă de lămurire; doar răspund punctual întrebărilor care îmi sunt adresate. Am constatat că e mult mai bine, feedback-ul e mult mai bun. Am transmis constant același mesaj: omenirea a scăpat de atâtea alte boli infecto-contagioase prin vaccinare. Și de data aceasta vorbim de o boală extrem de contagioasă.

Cred că și exemplul personal contează, tu te-ai vaccinat?

Da, m-am vaccinat, atât eu, cât și membrii familiei: soțul, mama, soacra, frați, cumnați…

Mi-ai spus că de două luni mergi cu echipa mobilă la vaccinare pe teren. De ce ai dorit să faci parte din echipa mobilă, unii ar spune că e riscant?

Mi-am exprimat dorința de a participa la această campanie de vaccinare prin înscrierea pe platforma DSP. Am lucrat inițial la centrul de vaccinare din Reghin și ulterior mi s-a propus să merg la domicilii. Am acceptat. Eu sunt obișnuită să fac mereu consultații la domiciliu, mai ales de când locuiesc în comuna în care lucrez. Membrii echipei mobile avem în spate peste 15 ani de medicină. Noi ne-am ales această meserie! Avem obligația morală și legală de a face ce este bine pentru oameni.

Descrie-ne te rog cum procedează echipa mobilă de vaccinare?

Ne echipăm în costume de protecție la centru, iar transportul este asigurat de o mașină a Primăriei Reghin; suntem escortați de un echipaj de poliție și mergem la familiile care au solicitat vaccinare la domiciliu. Echipa este formată din trei membri: medic, asistentă și registratoare. Anterior vaccinării, pacienții răspund la o serie de întrebări, pot fi consultați, se măsoară temperatura, iar medicul decide în fiecare caz dacă poate fi sau nu vaccinat. Au fost cazuri în care am contraindicat temporar vaccinarea.
Flaconul cu vaccin este transportat în recipient termoizolant, cu respectarea strictă a normelor de utilizare și transport. Avem cu noi trusa medicală de urgență. Până în prezent nu am avut, din fericire, niciun incident neplăcut.

La cine mergeți, care sunt situațiile în care poți beneficia de vaccinare la domiciliu?

Pentru vaccinarea la domiciliu se încadrează, în primul rând, persoanele imobilizate, dar și cele foarte greu deplasabile, cum ar fi persoanele cu vârste înaintate, cu dificultăți de mers sau boli cronice grave, care locuiesc la etaje superioare. Cererile au fost depuse la serviciul social al primăriei din localitate, au fost întocmite liste pe baza cărora sunt programați, de la centrul de vaccinare, pe zile. Sunt anunțați cu câteva zile înainte și resunați în ziua programării. O dată cu pacientul imobilizat, pot fi vaccinați și membrii familiei care îl îngrijesc, cu condiția să fi solicitat acest lucru.

Cum reacționează oamenii când ajungeți în casele lor? Ce echipamente aveți?

Suntem foarte bine primiți. Avem echipamentul de protecție cu care oamenii s-au obișnuit deja: halat-combinezon, măști, viziere, mănuși.

Am înțeles că ați vaccinat și la un cămin de vârstnici? Erau afectați de acest an teribil? Au fost dornici să se vaccineze?

Toți pacienții care se vaccinează semnează un formular de consimțământ anterior vaccinării, deci, da, își doresc să se vaccineze. Și din căminele de bătrâni sunt beneficiari care nu au dorit sau familiile nu au dorit să fie vaccinați. Li s-a respectat opțiunea.

Dorești să poți vaccina și la cabinetul tău, ai depus o cerere? E complicat? Îți trebuie multe hârtii, avize?

Noi vaccinăm în cabinete copii, deci avem avizul DSP pentru aceste manopere. Nu cred că va fi greu, iar eu m-am gândit să programez aceste vaccinări sâmbăta și/sau duminica.

Cam câte persoane crezi că ai putea vaccina pe zi?

În cabinet cred că vor fi programați câte 10 pacienți pe zi.

Despre bani ce ne poți spune, vin la timp, ajung?

E o problemă în curs de rezolvare; n-a fost un motiv să renunțăm. Campania trebuia să continue și oamenii care așteptau pe liste nu aveau nicio vină. ( În ziua în care redactam acest interviu, Marina ne-a comunicat că intraseră banii în conturi pentru munca depusă).

Marina, îți mulțumim. Vrei să le transmiți ceva cititorilor?

Da, aș vrea să le transmit să aibă mai multă încredere în medici.

De ce e criză de medici de familie?

„Pentru că în universitate și la rezidențiat este considerată ultima opțiune, «Cenușăreasa medicinii»”, explică Marina, „Dintr-o generație care termină medicina la Târgu-Mureș, abia dacă 3-4 devin medici de familie. Apoi, rezidențiatul se face în spitale, nu pe lângă cabinetele unor medici de familie, ca să știe cum e. Eu însămi nu credeam în studenție că voi ajunge să fac medicină de familie. Dar, iată, după ani de carieră într-o companie internațională, unde ajunsesem pe o poziție de vârf, mă specializasem, eram trainer în companie, mergeam peste tot la congrese, am optat să vin într-o comună din Mureș, medic de țară. Și abia acum cred că a început viața mea adevărată”.

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te