Istoricul Yuval Noah Harari: Experimente sociale majore vor contura lumea în deceniile următoare


Distribuie articolul

Yuval Noah Harari este istoric, filozof și scriitor de succes, autor al volumelor „Homo Sapiens”, „Homo Deus” și „21 de lecții pentru secolul XXI”.

În cel mai recent interviu pe care l-a acordat, de data aceasta pentru publicația sud-americană La Tercera, filozoful Yuval Noah Harari a nuanțat mai multe scenarii cu privire la modul cum va arăta lumea după criza cauzată de pandemia COVID-19. Yuval Noah Harari este istoric, filozof și scriitor de succes, autor al volumelor „Homo Sapiens”, „Homo Deus” și „21 de lecții pentru secolul XXI”.

„Criza Covid-19 se conturează a fi momentul definitoriu al erei noastre, iar ceea ce o face un moment definitoriu este că totul este în joc. Istoria se accelerează. Vechea carte de reguli se destramă și se scrie o nouă carte de reguli. În următoarea lună sau două, guvernele și organizațiile din întreaga lume vor desfășura experimente sociale majore care vor contura lumea în deceniile următoare.

La universitatea unde lucrez, de exemplu, se discută de ani buni ideea de a implementa cursuri online. Dar universitatea nu a făcut niciodată nimic în acest sens. În urmă cu două săptămâni, guvernul israelian a dispus închiderea tuturor campusurilor universitare. Astfel, în decurs de o săptămână, universitatea a creat un sistem pentru a-și muta toate clasele online. La începutul acestei săptămâni, erau deja formate trei clase online. Când criza se va încheia, nu cred că universitatea mea se va întoarce acolo unde era acum cincisprezece zile”, a explicat istoricul și filozoful Yuval Noah Harari.

Un alt exemplu, în ultimii ani, a fost vehiculat de unii experți care au vorbit despre posibilitatea ca guvernele lumii să acorde cetățenilor un „venit de bază universal”, dar majoritatea politicienilor au respins acest lucru ca fiind un utopianism naiv și au refuzat să efectueze chiar și încercări la scară mică pentru a testa ideea.

„Acum chiar și guvernul american ultra-conservator urmează să acorde fiecărui cetățean american un salariu de bază pe toată durata crizei. Care va fi rezultatul acestui experiment? Nimeni nu știe. Dar în curând vom învăța și ar putea schimba permanent sistemul social și economic la nivel mondial”, a spus Harari în interviul pentru La Tercera.

În ultimii ani, de asemenea, s-a vorbit foarte mult despre utilizarea roboților pentru îngrijirea vârstnicilor și bolnavilor. „Au fost multe dificultăți în acest sens, așa că până acum această soluție a fost implementată doar la scară mică. Acum, însă, există o nevoie urgentă de îngrijitori și roboții sunt ideali, deoarece roboții nu pot fi infectați. Multe instituții vor începe să folosească roboți pentru tot mai multe locuri de muncă”, a precizat istoricul israelian.

„Există multe alte exemple. Nu voi încerca să prezic care dintre aceste experimente vor avea succes și care va fi impactul lor exact. În schimb, vreau să subliniez că am intrat într-o gaură de vierme istorică. Legile normale ale istoriei sunt suspendate. De câteva săptămâni, imposibilul este obișnuitul. Aceasta înseamnă că, pe de o parte, trebuie să fim foarte atenți. Acesta este un moment în care tiranii pot ajunge la putere în democrații, iar distopiile pot fi falsificate și impuse. Pe de altă parte, trebuie, de asemenea, să ne permitem să visăm. Aceasta este o perioadă în care reformele mult așteptate pot fi înaintate și când sistemele nedrepte pot fi redresate. La sfârșitul acestui an, vom trăi într-o lume nouă. Sper că este o lume mai bună”, a concluzionat Yuval Noah Harari.

Istoricul și-a mai exprimat speranța ca lecțiile pe care le învață omenirea în această criză să fie aplicate mai târziu în fața altor probleme globale, cum ar fi colapsul ecologic. În special, criza coronavirusului ar trebui să ne învețe costul ridicat al ignorării celor mai grave situații.

„Țările care au economisit bani în ultimii ani prin reducerea serviciilor de sănătate vor plăti acum mult mai mult ca urmare a epidemiei. În mod similar, dacă vom încerca să economisim bani nefăcând nimic în ceea ce privește schimbările climatice, acest lucru va produce, de asemenea, daune enorme pe termen lung. Unii oameni își închipuie că pentru a opri schimbările climatice, va trebui să oprim complet toată creșterea economică și să ne întoarcem la a trăi în peșteri și a mânca rădăcini. Nu are sens. Puteți ghici cât va fi costul pentru prevenirea schimbărilor climatice catastrofale? Numărul magic este de 2%. Aceasta este totul. Dacă investim 2% din PIB-ul mondial în dezvoltarea de tehnologii și mai bune infrastructuri, aceasta este suficient pentru a evita schimbările climatice catastrofale. Desigur, 2% din PIB-ul mondial reprezintă mulți bani. Dar cu siguranță este în capacitatea noastră de a face acest lucru. Actuala criză de coronavirus va costa umanitatea cel puțin 2% din PIB-ul său. Dacă nu facem nimic, următoarea criză ecologică va costa mult mai mult. Așadar, cheltuirea a 2% din PIB pentru a salva lumea de schimbările climatice catastrofale pare o investiție foarte rezonabilă”, a atras atenția Yuval Harari.

Orice plan de acțiune globală este de așteptat să conțină o bună colaborare în acest moment, recomandă istoricul. Datele din întreaga lume trebuie împărtășite în mod deschis și rapid într-un efort de a controla epidemia și de a dezvolta medicamente și vaccinuri.

De asemenea, trebuie coordonată producția globală și distribuția echitabilă a echipamentelor medicale esențiale, cum ar fi kiturile de testare și echipamentele de protecție. Coordonarea globală poate depăși blocajele de producție și poate asigura că echipamentele merg în țările care au nevoie cel mai mult de ele, mai degrabă decât în ​​țările mai bogate.

„Țările cele mai puțin afectate ar trebui să trimită medici, asistente și experți în țările mult mai afectate, atât pentru a le ajuta, cât și pentru a învăța din experiența lor. Centrul epidemiei continuă să se schimbe. Anterior era China, acum este Europa, poate luna viitoare va fi Statele Unite, iar mai târziu America de Sud. Dacă America de Sud trimite ajutoare în Europa astăzi, poate în două luni Europa se va redresa și va întoarce favoarea. Nu în ultimul rând, trebuie creată o plasă globală de siguranță economică pentru a salva țările și sectoarele cele mai afectate. Acest lucru este deosebit de important pentru țările cele mai sărace. Țările bogate precum Statele Unite, Japonia și Germania vor fi bine. Dar, odată ce epidemia se va răspândi în țări din Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud, aceasta ar putea duce la o prăbușire economică completă, dacă nu avem un plan global de acțiune. În cele din urmă, ar trebui formulat un acord global de preselecție a călătorilor care să permită unui anumit număr de  călători esențiali să continue trecerea frontierelor. Dacă țara de origine analizează cu atenție călătorii înainte de ca aceștia să urce în avion, țara de destinație ar trebui să se simtă în siguranță pentru a-i lăsa să intre”, a mai sugerat Yuval Noah Harari.

Mai jos, puteți citi alte două opinii ale istoricului Yuval Noah Harari apărute în publicațiile Financial Times, respectiv TIME Magazine:

Istoricul Yuval Noah Harari, în Financial Times: Cât de diferit va arăta lumea după coronavirus. Încrederea în știință, autorități și mass-media

Filosoful Yuval Noah Harari, despre criza COVID-19: „Este o iluzie să credem că ne putem apăra de un virus închizând granițele”

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te