Cei mai bogați monarhi din lume


Distribuie articolul

Lista celor mai bogați monarhi din lume în ordinea averilor a fost întocmită de celebrul ,,Almanach de Saxe Gotha”. Cifrele sunt calculate pe baza activelor prezente. Nu este luată în calcul numai averea strict personală, ci şi averea provenită din bijuterii, terenuri sau proprietăţi care se transmit prin moştenire.

Conform ,,Almanach de Saxe Gotha” averile atribuite de unele publicaţii monarhilor sunt înșelătoare sau chiar false ca dovadă că în unele cazuri, nu se înţelege dacă bogăția unui rege, duce sau prinţ, este moştenită sau provine şi din investiţii şi afaceri personale. Un exemplu, printre multe altele, extrem de contradictoriu, este că unele publicaţii importante consideră că Regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, potrivit cifrelor, este cel mai bogat monarh din lume cu o avere estimată la 30 miliarde de dolari în 2016 (35 miliarde în 2008). Aceleaşi publicaţii susţin că, spre exemplu, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, se află pe locul 12 – 14 cu o avere de 425 – 650 milioane de dolari clasându-se printre „reginele sărace”. În realitate, averea Suveranei, este alcătuită şi din moştenirea pământurilor, castelelor, bijuteriilor Coroanei, de-a lungul unui mileniu de istorie a Regatului Unit.

1. Regina Elisabeta a II-a. Regatul Marii Britanii şi Irlandei de Nord
elsabeta

Vârsta: 90 de ani | Avere: 85 miliarde de dolari.

Cifra se bazează pe proprietatea asupra drepturilor sale moştenite, ca suverană a Regatului. Terenuri și proprietăți ale Ducatului Lancaster, venituri de la Crown Estates, Palatul Regal Buckingham, Palatul Kensington, Palatul St. James, Palatul Holyrood, Castelul Windsor, Turnul Londrei, Palatul Hampton Court din Londra, Palatul Kew din Grădina Botanică Regală, Bangueting House, bijuteriile coroanei și Colecția de Artă Regală plus alte proprietăți, inclusiv Balmoral și Sandringham.

2. Regele Salman Bin Abdulaziz Al Saud. Regatul Arabiei Saudite
Vârsta: 79 de ani | Averea: 57 miliarde de dolari

Vârsta: 79 de ani | Averea: 57 miliarde de dolari

Rege al Arabiei Saudite, custode al celor două sfinte moschei, Mecca și Medina, șef al Casei de Saud. A fost Guvernator al provinciei Riyadh, timp de 48 de ani. În 2015 a fost încoronat ca al şaptelea monarh, de la întemeierea Regatului Arabiei Saudite, după decesul fratele său, regele Abdullah. Averea Regelui se bazează pe rezerve de petrol vaste, proprietăți la nivel mondial, palate şi multe investiții importante la nivel global.

3. Şeicul Khalifa Bin Zayed Al Nahyan. Emiratele Arabe Unite
Vârsta: 67 de ani | Avere: 42 miliarde de dolari

Vârsta: 67 de ani | Avere: 42 miliarde de dolari

Conducător al Emiratului Abu Dhabi, a preluat în noiembrie 2004 funcţia de Preşedinte al celor şapte emirate care formează Emiratele Arabe Unite, după decesul tatălui său. A cheltuit peste 460 de milioane de dolari din averea personală în proiecte umanitare. Şeicul este de asemenea, președinte al Autorității de Investiții din Abu Dhabi, care administrează peste 600 miliarde de dolari. Se presupune că familia Al Nahyan are o avere de circa 150 de miliarde de dolari, care se bazează pe rezerve de petrol, proprietăți la nivel mondial şi multe investițiile globale.

4. Şeicul Mohammed Bin Rashid Al Maktoum. Emiratele Arabe Unite
Vârsta: 66 de ani | Avere: 35 miliarde dolari

Vârsta: 66 de ani | Avere: 35 miliarde dolari

Prim-ministru şi vice-președinte al Emiratelor Arabe Unite și Emir al Dubaiului, Şeicul Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, este unul dintre cei mai mari proprietari de cai de curse din lume, cu herghelii în Statele Unite, Irlanda, Anglia, Japonia, și Australia. Este cunoscut pentru generozitatea sa. Averea se bazează şi pe importante rezerve de petrol, proprietăți şi investiţii la nivel mondial.

5. Sultanul Haji Hassanal Bolkiah Muʿizzaddin Waddaulah.  Brunei
Vârsta: 69 de ani | Avere: 34 miliarde de dolari.

Vârsta: 69 de ani | Avere: 34 miliarde de dolari.

A urcat pe tron în 1967 după abdicarea voluntară a tatălui său. Sultanul este concomitent prim-ministru, ministrul apărării şi ministrul de finanțe. Este al 29-lea sultan dintr-o dinastie, care are una din cele mai vechi istorii. Deţine cea mai mare colecţie de automobile din lume. Se crede că are între 3000 şi 6000 de mașini, printre care unele extrem de scumpe şi rare. Palatul său, Istana Nurul Iman, este considerat cel mai mare din lume. Are 1788 camere, 257 de băi şi o sală de recepţie pentru 5000 de persoane. Suprafaţa totală este de 200.000 metri pătraţi. Averea sultanului se bazează pe importante rezerve de petrol, proprietăți la nivel mondial, investiții globale.

6. Regele Bhumibol Adulyadej. Regatul Thailandei
Vârsta: 87 de ani | Avere: 30 miliarde de dolari.

Vârsta: 87 de ani | Avere: 30 miliarde de dolari.

Şeful statului, Regele Thailandei, cunoscut sub numele de Rama al IX-lea, este cel mai longeviv monarh (1946), din istoria Thailandei. El și-a folosit o parte din averea lui în peste 3.000 de proiecte de dezvoltare rurală în țară. Deţine 136 diplome universitare de onoare. Averea Regelui se bazează pe vaste proprietăţi de teren în Thailanda, peste 1200 de hectare numai în Bangkok, bijuterii, sute de proprietăţi imobiliare şi multe alte investiții.

7. Regele Willem-Alexander. Regatul Ţărilor de Jos
Vârsta: 48 de ani | Avere: 14 miliarde de dolari.

Vârsta: 48 de ani | Avere: 14 miliarde de dolari.

În 2013, Majestatea Sa Regina Beatrix a Olandei a abdicat în favoarea fiului, ca moştenitor al tronului, Prinţul de Orania, Willem – Alexander care a devenit astfel primul Rege al Olandei după 123 de ani de domnie succesivă a trei regine şi o regentă. Anumite publicaţii au estimat în mod eronat averea Casei Regale Olandeze la 200 milioane de dolari, fără a ţine cont de faptul că cel mai mare acționar al Royal Dutch Shell Oil Company cu 25% din afacere (care înseamnă multe miliarde de dolari), este tocmai Casa Regală Olandeză. Alături de aceste acţiuni averea constă în colecţii, obiecte de artă, bijuterii şi multe alte investiţii.

8. Şeicul Sabah Al Ahmad Al Sabah. Kuweit
Vârsta: 86 de ani | Avere: 13 miliarde de dolari.

Vârsta: 86 de ani | Avere: 13 miliarde de dolari.

Tronul Kuweitului se moşteneşte, fiind împărţit alternativ, între cele două ramuri ale familiei Sabah: Al Jaber şi Al Salem. Kuweitul are 6 guvernorate. Şeicul Sabah Al Ahmad Al Sabah a fost numit Emir, şef al statului, în anul 2006. Averea şeicului se bazează pe rezervele de petrol, proprietăți şi investiţii la nivel mondial.

9. Şeicul Tamim Bin Hamad Al-Thani. Qatar
Vârsta: 35 de ani | Avere: 10 miliarde de dolari.

Vârsta: 35 de ani | Avere: 10 miliarde de dolari.

A devenit Emirul Qatarului în 2013 când tatăl său Şeicul Hamad Bin Khalifa Al Thani, a abdicat în favoarea sa. Totodată a devenit şi şeful statului, ministru al apărării şi comandant suprem al Forţelor Armate. Tatăl său a fondat grupul mass-media de știri „Al Jazeera”, prin care a păstrat influența asupra lumii arabe. Averea şeicului se bazează pe rezervele de petrol și gaze, proprietăți la nivel mondial, acţiuni la bănci şi investiții globale.

10. Sultanul Qaboos Bin Said Al Said. Oman.
Vârsta: 74 de ani | Avere: 8,5 miliarde de dolari

Vârsta: 74 de ani | Avere: 8,5 miliarde de dolari

În 1970, după preluarea puterii de către sultanul Qaboos bin Said, Sultanatul Masqat şi Omanul adoptă titlul de Sultanatul Oman. Sultanul devine preşedinte şi ulterior premier. Palatul Regal Al Alam din Muscat construit acum 200 de ani de bunicul sultanului şi reconstruit în anul 1972, este folosit pentru vizitele oficiale, fiind considerat o minune a arhitecturii islamice. Averea sultanului lui se bazează pe rezerve de petrol, proprietăți la nivel mondial, diverse investiţii.

Notă: Almanach de Gotha a fost publicat pentru prima dată în 1763 la curtea lui Frederic al III-lea, Duce de Saxa-Gotha-Altenburg. Almanahul a ajuns să fie considerat o autoritate în clasificarea monarhiilor și curților regale precum și a detaliilor genealogice şi biografice la cel mai înalt nivel. A fost publicat anual începând cu anul 1785 de către Justus Perthes – Editura Gotha, până în 1944, când sovieticii au distrus arhivele editurii Almanahului de Gotha. În 1995 Familia lui Justus Perthes a vândut drepturile utilizării denumirii Almanahul de Gotha, la o nouă companie, din Londra. Noii editori au reactivat Comitetul onorific al almanahului sub președinția regelui Juan Carlos I al Spaniei și a Regelui Mihai I de România, alături de alţi importanţi suverani şi membri ai familiilor regale.

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te