După un an în care necesitatea marcării Centenarului a dominat discursul public, iar simbolistica special creată pentru cei 100 de ani a fost folosită fără rezerve, de la evenimente publice majore până la târguri, spectacole în grădinițe, lansări de carte sau chiar statui, întrebarea la care merită să găsim un răspuns este cum am simțit, fiecare dintre noi, ”Centenarul” și cu ce am rămas de pe urma lui. (Redacția)

Cătălin Petcu
Cătălin Petcu este inginer constructor. A făcut studiile la Iași și tot acolo a început cariera sa de inginer civil într-o companie de stat din Iași. A lucrat în construcţia și reabilitarea de drumuri și poduri. Apoi, s-a stabilit în Canada unde a lucrat în mari companii private de construcţii, la realizarea unor proiecte complexe de tuneluri şi poduri. Din 2014, Cătălin Petcu lucrează ca inginer senior pentru societatea „Les ponts Jacques-Cartie et Champolain Inc.’’, care se ocupă de întreţinerea și operarea podurilor federale din regiunea Montrealului.[/box]
Până la începutul anilor 2000, vedeam viaţa în România ca pe un lucru normal fiind ţara în care m-am născut şi unde trăiam. Era o perioada confuză, plină de întrebări fără răspunsuri și în care sentimentul de patriotism era profund devalorizat.
Decizia de a pleca în Canada și viaţa petrecută în nouă ţară de adopţie mi-au oferit șansa și plăcerea de a descoperi România frumoasă, complet shimbată de cea pe care o știam. După mai bine de 15 ani, am rămas un român care continuă să păstreze în inimă și în suflet un loc pentru România.
Am reușit să învăţ să mă bucur de România în fiecare zi din fiecare an pe care-l trăiesc în Canada. Și asta simplu, sincer și spontan, fără un motiv anume sau sărbătoare naţională.
Am privilegiul să particip la construcţia, întreţinerea și operarea unora dintre cele mai mari poduri din Montreal, alături de o echipă multiculturală formată din colegi canadieni sau de alte naţionalităţi, de pe toate continentele. Frecvent, am ocazia să colaborez în proiecte complexe cu Monica, o arhitectă originară din Ploiești, Elena, economistă din Chișinău, Andrei și Petrică, ambii ingineri din Focșani, respectiv Buzău, sau Bogdan informatician din Pașcani, toţi colegi în compania care numără de peste 150 de angajaţi. Suntem șase și împreună formăm o mică Românie. Între calculele de capacitate structurală, vizite de șantier sau analize de proiect ne facem timp să schimbăm ceva informaţii despre ce e mai nou și cum mai merg lucrurile în ţară. Și astfel sărbătorim, zilnic România!
La 100 ani de la Marea Unire, ne-am propus să sărbătorim evenimentul alături de colegii noștri canadieni și pentru care vrem să preparăm câteva produse tradiţionale românești gătite acasă, în familie.
Dacă a vorbi românește reprezintă o banalitate pentru tinerii din ţară, pentru copiii născuţi și educaţi în Canada sau oriunde în străinate, realitatea este complet diferită. De aceea pot spune că sărbătoresc România de fiecare dată când copiii aleg să comunice în limba română.
Tot în spiritul unirii, la începutul anului 2018, am fondat, alături de un grup de prieteni filiala din Quebec al Asociaţiei Inginerilor Români din Canada (AREC), care dorește să regrupeze toţi inginerii români din regiunea Montrealului, să creeze și să dezvolte o reţea de contacte profesionale în inginerie sau alte domenii technice.
O latură principală a activităţii noastre este sprijinul și consultanţa gratuită acordate inginerilor români, nou sosiţi în Canada, în demersurile privind acreditarea diplomelor de către autorităţile provinciale de resort.
La rândul ei, comunitatea românească din Montreal a organizat de-a lungul anului diferite evenimente și concerte aniversare cu participarea unor artiști cunoscuţi din România și care s-au bucurat de un succes deosebit.