Blestemul imigrantului


Distribuie articolul

Păşeam pentru o perioadă de doi ani într-o țară, pe care o cunoșteam doar prin prisma turistului ce avusese posibilitatea de a se bucura de domeniile schiabile moderne și generoase în perioada vacanțelor de Crăciun sau a celor dintre semestrele școlare, numită Austria. Mă aflam cazat la Hotelul Capri, situat pe bulevardul Praterstraße, între Prater și Schweden Platz, într-o zi de început al lui februarie 2011 și așteptam telefonul unui agent imobiliar pentru vizionarea unor apartamente, locuința fiind cel mai important lucru la începutul unui nou drum.

Prin fereastra camerei de hotel pătrundeau razele de soare ce promiteau venirea primăverii, nimic mai potrivit pentru vizionarea unor apartamente, dar mai ales pentru a lua o decizie destul de urgentă, dar si importantă. Cobor în fața hotelului și, în câteva secunde, aud melodia telefonului meu și văd, coborând dintr-o mașină, o doamnă vorbind la telefon ce se îndrepta grăbită către intrarea hotelului. Era ora 9 fix, punctualitate germană. În acea zi am vizitat șase apartamente situate relativ central, jumătate dintre ele în clădiri aproape noi și cealaltă jumătate în clădiri mai vechi. Dintre acestea, un singur apartament mi-a dat senzația că este în armonie cu așteptările mele, se afla pe strada Argentinierstraße, stradă ce începe din Karlsplatz și se termina în Belvederegasse. Karlsplatz reprezintă un reper geografic, dar și cultural pentru Viena, aici se află Karlskirche sau Biserica Sfântul Carol, fiind una din cele mai frumoașe și mai interesante clădiri, combinând elemente arhitecturale din Grecia și Roma antică cu barocul contemporan vienez.

În această piață mai regăsim: Kunsthalle Wien Karlsplatz, Technische Universität Wien și Wien Museum Karlsplatz. Până la Operă din aceasă piață se parcurg 500 de metri pe jos în aproximativ 8 minute, ceea ce face din Karlsplatz un reper cultural foarte vizitat. Argentinierstraße este o stradă linistită, ce urcă lent dinspre Karlsplatz către Belvederegasse, perspectiva având punct terminus Parohia catolică „Sfânta Elisabeta”, având de-a lungul său Ambasada Republicii Elene Grecia și Ambasada Regatului Spania, ORF Funkhaus Wien (Radio Viena) și Teatrul Akzent, dar cel mai important, cum avea sa devină pentru mine, Institutul Cultural Român, la numarul 39. Acea zi mi s-a părut extraordinar de lungă, plină de o încărcătură emoțională în vederea luării unei decizii de care depindea arealul în care urma să-mi petrec cea mai mare parte a timpului aici, în Viena. Am promis agentului imobiliar că voi comunica alegerea făcută de comun acord cu soţia în privința apartamentului de închiriat până la ora 19.00 în aceeași seară. Nu a fost să fie, în scurt timp de la despărțirea noastră am primit vestea că apartamentul fusese deja închiriat. Am început să caut pe internet ofertele altor agenții imobiliare pentru apartamente ce se aflau pe aceeași stradă sau în imediata vecinătate, ore întregi am petrecut tot căutând, nimic nu a fost de găsit. A doua zi a debutat cu aceeaşi activitate, mi-am extins zona de căutare şi către anunțurile făcute de proprietari, când aud în ușa camerei de hotel un ciocănit aproape imperceptibil, deschid și văd chipul unei cameriste între două vârste. Îmi spune că dorea să facă curat în cameră, că nu dureaza mult și, dacă doresc, în acest timp îmi pot petrece timpul la cafe-barul ce tocmai își deschisese programul. Am răspuns că prefer să rămân în cameră, că sunt presat de timp să-mi caut un apartament pentru închiriat și că fiecare zi pierdută aduce un minus financiar destul de important, prin plata hotelului. Deși mă așteptam să fiu din nou întrebat dacă prefer să merg la cafe-bar sau să rămân în cameră, am fost întrebat dacă doresc să fiu pus în legătură cu un agent imobiliar, unul foarte bun, cunoscut de foarte mulţi. Fulgerător iau hotărârea şi răspund că doresc să cunosc și alt agent imobiliar. În clipa următoare o aud pe cameristă că întreabă pe altcineva de pe holul hotelului într-o limbă română ce părea venită din vremuri îndepărtate: „cum îl cheama pe maklerul din Negotin?”.

Citiţi articolul integral în varianta print a revistei
Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te