Academia bunului business


Distribuie articolul

În America, marii giganți ai tehnologiei militează pentru o programă școlară competitivă, pentru o finanțare mai puternică a științei și educației tehnice și pentru reforme în domeniul imigrației, astfel încât să poată ”importa” oameni calificați. În România, un antreprenor din IT a înțeles că rezolvarea nu este să aștepți ca alții să-ți rezolve problemele.

Pe spatele cărții sale de vizită, Bogdan Herea, CEO și fondator al companiei de tehnologie Pitech+Plus, are imprimat portretul lui Darwin și un slogan: ”Engineered to Evolve”. De această dată evoluția pe care o programează nu se limitează doar la businessul de câteva milioane de euro pe care l-a fondat în urmă cu opt ani la Cluj, ci își propune să rezolve o problemă de sistem – decalajul dintre ceea ce oferă școala românească și nevoile pieței. Concret, omul de afaceri lansează în această toamnă Academy+Plus, o platformă de educație alternativă menită să creeze noua generație de antreprenori high tech, gata să schimbe lumea și să devină întreprinzători înainte de a termina facultatea. Școala este dezvoltată în parteneriat cu cea mai mare universitate privată de informatică din Franța, Ecole 42, durează trei ani, iar la final absolvenții primesc o diploma valabilă în Uniunea Europeană. A, și cel mai important amănunt – cursurile sunt gratuite.

Fără ”aproape” merge

Bucureștean la origini, Bogdan Herea a ajuns pentru prima data la Cluj pe vremea liceului, în clasa a IX-a, când a participat la faza națională a Olimpiadei de Fizică. Afost cea mai importantă performanță școlară a sa, așa că a rămas cu o amintire frumoasă despre oraș, fără să știe că acest amănut va conta destul de mult mai târziu în viața sa.

Când a terminat liceul, în 1993, și-a depus dosarul la Institutul Național de Științe Aplicate din Lyon, o școală de ingineri cu specializarea informatică.Nu spera să obțină bursă, așa că se pregătea de admitere la Cibernetică, în București, când a fost informat că dosarul său a fost aprobat. Toamna l-a găsit în Franța, încercând să învețe informatică în limba lui Moliere, alături de studențidin 23 de state ale Uniunii Europene sau aspirante la integrare, dar și din țări precum Rusia sau Ucraina. ”Noi românii și polonezii aveam cel mai buni nivel din Europa de Est”, își amintește el, precizând că sistemul de la Institutul de Științe Aplicate, care i-a ajutat foarte mult pe elevii străini să se adapteze, seamănă mult cu ceea ce se va face la Academy+Plus: ”Are un focus important, cel puțin la începutul școlarizării, pe partea practică, pe lucrul în echipă, pe tot ceea ce înseamnă excelență. Adică lucrurile ori merg ori nu merg, nu există <<aproape>> merg. V-ați urca într-un avion care <<aproape>> merge?”.

Citiţi articolul integral în varianta print a revistei
Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Edițiile Sinteza
x
Aboneaza-te